Kort

Piet Kuijken (°1972) studeerde bij Jan Vermeulen, Jan Michiels, André De Groote en Menahem Pressler. Hij behaalde Hogere Diploma’s piano en kamermuziek met grootste onderscheiding aan het Conservatorium van Brussel en het Performer Diploma aan Indiana University met een BAEF Fellowship.

 

Hij is docent piano en pianoforte aan het Conservatorium van Brussel, gastprofessor pianoforte aan het Conservatorium van Antwerpen en geeft kamermuziekseminaries aan het Orpheus Instituut te Gent. Zijn carrière bracht hem als solist en kamermusicus op piano, klavecimbel en pianoforte naar belangrijke festivals en concertzalen in heel Europa, Japan en Mexico. Vele concerten werden internationaal door radio en televisie uitgezonden.

 

Met een bijzondere voorliefde voor kamermuziek was hij lid van het Prometheus Ensemble en het Narziss und Goldmund pianotrio en treedt hij regelmatig op met o.m. zijn vader Wieland Kuijken, Barthold Kuijken, Albrecht Breuninger, Boyan Vodenitcharov, Oxalys, Ensemble Explorations en bariton Dietrich Henschel.

 

Met violist Naaman Sluchin richtte hij in 2013 het Talisma Ensemble op, met een focus op het klassieke en romantische repertoire op historische instrumenten.

 

Zijn reeds ruime discografie (bij Arcana, Fuga Libera, René Gailly, Phaedra, Etcetera, Channel Classics, Hänssler Verlag en Passacaille) omvat kamermuziek gaande van Bach tot Gubaidulina en behaalde prijzen als Choc du Monde de la musique 2000 en Diapason d’Or 2004. Daarnaast werden zijn solo-opnames, waaronder een dubbel CD met werk van Robert Schumann en een live uitvoering van het 21ste concerto van Mozart, beiden op pianoforte, in de internationale pers onthaald met o.a. 5 Diapasons, een “Outstanding” label in IRR en een High Quality label.

 

Een nieuwe solo CD met werk van J. Brahms uitgevoerd op zijn Streicher pianoforte, verschijnt in het voorjaar 2015 bij Passacaille, alsook trio’s van Haydn met Barthold en Wieland Kuijken bij Accent.