Schumann NED Klassieke Zaken

FEB - 2010

Klassieke Zaken: CD Robert Schumann (1838-1839)

 

Luisteren naar deze dubbel-cd van de Belgische pianist Piet Kuijken (42) is zonder meer een feestelijke ervaring. Om te beginnen is er de eenheid van het materiaal: Schumanns pianowerken uit de jaren 1838-1839. Dat waren de jaren van de ontluikende, hevige verliefdheid van Schumann voor de tien jaar jongere Clara. Door een omgangsverbod van haar vader waren de twee gedurende die jaren verwijderd van elkaar. Hun contact bestond uit de muziek die Robert componeerde en die Clara vervolgens speelde.

De werken die Kuijken uitvoert, behoren tot Schumanns allermooiste en zijn gecomponeerd met Clara in gedachten. Dat hoor je in de muziek, dat hoor je in Kuijkens formidabele spel. Hij speelt prachtig, genuanceerd, expressief, met veel gevoel voor Schumanns lyriek. Je hoort hoe Schumann elke noot met zijn liefde voor Clara bezwangert, en je hoort dat Kuijken dat beseft. Zijn natuurlijke gevoel voor Schumanns poëzie is de tweede troef van deze cd. De derde troef is het instrument: een pianoforte uit 1850 van J.B. Streicher – alsof we bij Robert en Clara thuis zitten.

Het instrument heeft een beeldschoon zingend midden- en hoog register en prachtige resonerende bassen, resulterend in een klank als een warm bad.

 

Doron Nagan

Klassieke Zaken